Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Διάνοιξη περιπατητικών μονοπατιών Αρχαίας Ψωφίδας – Ερυμάνθου

Διάνοιξη περιπατητικών μονοπατιών 
Αρχαίας Ψωφίδας – Ερυμάνθου

Μια από τις σημαντικότερες εργασίες που έχουν αρχίσει και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της ΑΜΚΕ Ερύμανθος με συμπράττοντα τον Δήμο Καλαβρύτων είναι η διάνοιξη περιπατητικών μονοπατιών πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ψωφίδας. Τα μονοπάτια αυτά είναι στην ουσία οι αρχαίοι δρόμοι διάβασης απ’ την περιοχή όπου διασταυρώνονταν οι αρχαίες οδοί Ολυμπίας προς ανατολική Πελοπόννησο και η διάβαση από περιοχή Αρχαίων Λουσών και Κλείτορα προς την Αρχαία Ήλιδα. Οι δρόμοι αυτοί, οι οποίοι ήσαν δημόσιοι δρόμοι μέχρι το 1938, σε πολλά σημεία είχαν καταλήξει αδιάβατοι.
            Στο πρόγραμμα διάνοιξης μονοπατιών πέριξ της Αρχαίας Ψωφίδας οι δρόμοι αυτοί οδηγούν σε σημαντικά αξιοθέατα και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για σπορ της υπαίθρου -όπως ορειβατικό ποδήλατο (mountain bike)- και για ιππικό τουρισμό.

 
Ένα από τα μονοπάτια, που η διάνοιξή του έχει ήδη ολοκληρωθεί, είναι αυτό που οδηγεί από την πλατεία των Τριποτάμων στην Αργυρή Βρύση - ή, όπως την αποκαλούν  οι ντόπιοι, «του Αργύρη η Βρύση». Πρόκειται για μια μαγευτική διάβαση ανάμεσα στις βελανιδιές και τις καρυδιές του λόφου της Μπαρμπανίτσας. Ο προορισμός, δηλαδή η βρύση με το δροσερό νερό από παρακείμενη πηγή, που βρίσκεται στην όχθη του Αροάνιου ποταμού. Παλαιές υποδομές αναψυχής (κούνιες, υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα) θα επισκευαστούν στο προσεχές μέλλον.

Αργυρή Βρύση


Δρομάκι στον λόφο Μπαρμπανίτσας

Ένα άλλο σημαντικό μονοπάτι που διανοίγεται είναι από την συμβολή της παλαίας τοξωτής γέφυρας Τριποτάμων μέχρι την περίφημη Βασιλική πηγή, όπου αναβλύζει ένα μεγάλο μέρος των πηγών του ποταμού Ερυμάνθου. Το μονοπάτι αυτό ακολουθεί την ανατολική όχθη του ποταμού, ο οποίος, στο σημείο αυτό αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή κάτω από πλατάνια ιτιές και πουρνάρια, παράλληλα με το αρχαίο τείχος, τμήματα του οποίου είναι σήμερα εμφανή. Οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν την προτίμησή τους στο ψάρεμα άγριας πέστροφας, κυπρίνου, γριάς και μουστακιού, καθώς και στην συλλογή σαλιγκαριών, ενώ οι βοσκοί οδηγούν τα αιγοπρόβατά τους, μια ή δυο φορές την ημέρα, για να πιούν νερό.

 
             Μονοπάτι                                     Κοπάδι αιγοπροβάτων πλησίον του χώρου αναψυχής

Κατάληξη του μονοπατιού είναι η λεγόμενη Βασιλική πηγή, τα κρυστάλλινα νερά της οποίας είναι καθαρά και πόσιμα. Η διαδρομή αυτή είναι ιδανική και για όσους ενδιαφέρονται για παρατήρηση άγριων πουλιών (bird-watching), της πλούσιας πανίδας της περιοχής, όπως κίσσες, κουρούνες, γεράκια, κοτσίφια, γαρδέλια, σουσουράδες, κοκκινολαίμηδες, μπεκάτσες και πέρδικες. Άλλα ζώα που είναι πιθανόν να συναντήσει κανείς είναι σκαντζόχοιροι, χελώνες, σκίουροι, ενυδρίδες (βίδρες), κουνάβια και λαγούς,

     
Κίσσα                                                      Κουρούνα                                                Πέρδικες

     
Βίδρα                                                    Σκαντζόχοιρος                                         Χελώνα

καθώς και της χλωρίδας η οποία συνίσταται σε εποχιακά αγριολούλουδα, όπως άγρια κρίνα, ανεμώνες, κυκλάμινα, χαμομήλι, παπαρούνες, ρίγανη, μανουσάκια, κίτρινους και ροζέ κρόκους, μαργαρίτες κ.α.
     
Παπαρούνες                                                  Κυκλάμινα                                                 Χαμομήλι


Ακόμη ένα μονοπάτι που πρόκειται να διανοιχθεί είναι από την θέση της αρχαίας πύλης της περιτοιχισμένης πόλης Ψωφίδας μέχρι την κορυφή της αρχαίας ακρόπολης. Ο τόπος αυτός, στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου, θα προσφέρει στον αναβάτη πανοραμική θέα στους οικισμούς των Τριποτάμων και της Χόζοβας, στους τρεις ποταμούς που συναντώνται στα νότια και στα γύρω βουνά που περιτειχίζουν την κοιλάδα της Ψωφίδας.
Αυτό το σύμπλεγμα μονοπατιών θα αποτελέσει την βάση για ένα ολοκληρωμένο περιπατητικό πρόγραμμα στην Αρχαία Ψωφίδα στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού.






ΑΜΚΕ Ερύμανθος
Γ' Σεπτεμβρίου 69
104 33 Αθήνα



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου